24-01-2014 OSB heeft bij de hervatting van de cao-onderhandelingen de vakbonden FNV en CNV opgeroepen zich samen te richten op het ontwikkelen van duurzame schoonmaakbanen en verdere professionalisering van het vak.

OSB wil daarbij kijken hoe schoonmakers breder kunnen worden ingezet in de facilitaire dienstverlening of daarbuiten. Deze multi-inzetbaarheid kan in de toekomst leiden tot duurzamere banen en omvangrijkere contracten met de keuze voor meer uren werk, stelt de brancheorganisatie.

‘Baan voor loon’

Volgens OSB kiezen schoonmakers bewust voor het vak van schoonmaker. Daarom wil de werkgeversorganisatie verder investeren in de professionalisering van het schoonmaakvak en de ruimte dit goed uit te oefenen, bijvoorbeeld met behulp van dagschoonmaak. Hiermee zetten werkgevers in op een duurzame toekomst met banen in plaats van loonsverhoging op korte termijn: baan voor loon.

OSB-voorzitter én eerste onderhandelaar Hans Simons: “De toekomst voor onze 150.000 schoonmakers zit hem in het creëren van duurzame banen. Daarbij kijken we naar bredere inzetbaarheid en verdere professionalisering van onze facilitaire dienstverlening. Hierdoor kunnen we onze huidige contracten verbreden en de waarde van onze dienstverlening verhogen. Dat biedt de schoonmaker de gelegenheid om te kiezen voor meer uren werk en voor een steeds professioneler vak.”

‘Geen enkel respect’

Volgens Simons liggen hier de kansen voor werkgevers én werknemers. “We hopen dan ook dat de vakbonden – maar ook de politiek – schouder aan schouder met ons optrekt om dit te realiseren. De huidige aanhoudende negatieve retoriek over ons vak met vakbondsacties en politieke symboliek helpen onze schoonmakers niet. Het toont ook geen enkel respect voor de enorme positieve verbeteringen van de afgelopen jaren als het gaat om arbeidsvoorwaarden, Code en Keurmerk.”

Simons roept de bonden en de politiek dan ook op om mee te werken aan een gezonde toekomst voor de mensen uit de sector. “Een totaal onrealistische looneis van 11 tot 15 procent en een schijnzekerheid voorspiegelen met inbesteding maakt al onze positieve inspanningen kapot. Wij blijven gaan voor een duurzame toekomst voor onze mensen.”

Duurzame schoonmaakbanen

Met het zoeken naar een gezamenlijke toekomstgerichte agenda, gericht op duurzame banen wil OSB samen met de vakbonden de naar eigen zeggen baanbrekende positieve verbeteringen van de afgelopen jaren voortzetten. Ondanks de crisis en krimp in de markt is de afgelopen jaren geïnvesteerd in goede arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en marktomstandigheden, besluit OSB. Dit is nodig om duurzame schoonmaakbanen te blijven creëren voor de 150.000 schoonmakers in Nederland.